Rasstandaard

Algemeen voorkomen:
Een mooie, adellijke, gehoorzame en sportieve hond, actief en met een groot uithoudingsvermogen.


Eigenschappen:
Ideale hond voor het jagen voor de voet of als gezelschap op het platteland. 


Karakter:
Bijzonder gezeglijke, actieve, gevoelige, maar onafhankelijke natuur.


Hoofd en schedel:
De uitdrukking moet de indruk van voornaamheid, karakter en adel geven. Goed ontwikkelde schedel met duidelijke achterhoofdsknobbel. Een verdikking vlak onder de ogen geeft grofheid aan het gehele hoofd. Gering verhoogde wenkbrauwen. Gematigde stop. Voorsnuit lang en droog, noch spits, noch vierkant. Vanaf de zijkant bekeken geleidelijk met een boog verlopend van neus naar keel. Goed ontwikkelde neus met wijd open neusgaten.


Ogen:
Wijd open, amandelvormig oog met goed aangesloten oogleden, die niet uitgezakt mogen zijn. Ernstige en zachte uitdrukking. Donker en hazelnootkleurig.


Oren:
Gemiddelde lengte en breed, laag aangezet en goed behaard.


Mond:
Volledig scharend gebit, sterk en volledig. De boventanden moeten de ondertanden bedekken en haaks in de kaak geplaatst zijn.


Nek:
Lang, sterk en gespierd, om het de hond mogelijk te maken zijn prooi te apporteren zonder vermoeid te raken.


Voorhand:
Lange, schuine schouder, die goed naar achteren geplaatst is. Voorbenen van gemiddelde lengte met rechte, vlakke beenderen.


Lichaam:
Diepe, goed ontwikkelde borst. Middelmatig gewelfde ribben. Lengte van de ribbenkast is ± 2/3 van de lichaamslengte. Strakke sterke lendenen, goed gespierd.


Achterhand:
Sterk, gespierd en matig gehoekt. Laag aangezette spronggewichten.


Voeten:
Niet te kleine, aangesloten voeten met stevige voetzolen.


Manier van lopen:
Lange, rustige en ruime stap met grote stuwkracht vanuit de achterhand.


Staart:
Ongecoupeerd: Laag aangezet. Nooit hoger gedragen dan de ruglijn. Mooi bevederd en vrolijk bewegend. Reikt ongeveer tot het spronggewricht. Van middelmatige lengte en in balans met de rest van de hond.


Vacht:
Lang, glad, glanzend en zijdeachtig van structuur. Nooit krullend, kort of draad-harig. Dicht ingeplant en bestand tegen weersinvloeden. Overvloedige bevedering op de borst, aan de buik en de achterzijde, maar niet vanaf het spronggewricht tot aan de grond.


Kleur:
Zwart, leverkleurig of schimmel. Elk van deze kleuren in combinatie met tan. Wit en schimmel op de borst is toegestaan. Zwart/wit of leverkleurig/wit is niet gewenst.


Afmeting:
Schouderhoogte ±46 cm (18 inches)
Gewicht: ±18 – 23 kg (40 – 50 lbs)


Opmerking:
Reuen moeten in het bezit zijn van twee, normaal in het scrotum ingedaalde testikels.


Fouten:
Ieder gemis van bovenstaande punten moet aangerekend worden als een fout. De ernst van de fout zou zodanig beoordeeld moeten worden dat deze in de kwalificatie tot uitdrukking komt.

Contact

Mocht u nadere info wensen omtrent de vereniging of de Field Spaniel, dan kunt u een e-mail sturen aan:  info@fieldspaniel.nl

 

logo fscn

Op ontdekkingstocht

Op ontdekkingstocht

Kiekeboe

Kiekeboe

Aan de wandel

Aan de wandel